Om oss

Om oss som driver Bokloppis och om hur du hittar oss och om vår tillgänglighet

Hitta oss


De flesta GPSer hittar oss via adress "Hjulsjö 208" eller "Södra Hyttan, Hällefors". Klicka här för länk till GoogleMaps!


Vi finns  2 km från Hjulsjö by en timme norr om Örebro. Från Hjulsjö vid R63 mellan Hällefors och Kopparberg är det skyltat till Södra Hyttan.


När du kört av från rikvägen är det 1 km grusväg. 100 m innan du är framme i Södra Hyttan är det skyltat till höger till en parkering det finns även en parkering längre fram aningen "off-grid". 


Vi tar kort, kontanter och Swish.


Rörelsehindrad?

För dig som har svårt att gå finns en parkering längre fram (om du kommer från Hjulsjö). Följ skyltarna! Från parkeringen går det att ta sig med rullstol men det är tyvärr (än så länge) en liten klack vid dörren in till bokoppiset där det kan vara bra med en påknuffare. Om du vill ta dig runt utomhus på andra sidan rekommenderar vi också en påknuffare eftersom marken är lite knöcklig av stenar och rötter. Detta gäller nog även vid galleriet. Det finns sedan 2023 en handikappramp in i galleriet med det är normalknöcklig gräsmatta framför plus att det på vägen ut blir en liten tröskel att forcera. Vi hoppas fixa detta. Berätta gärna för oss om du provat!    


Det finns ett handikappdass som ser ut som en lappkåta och heter "Sleipner". Det finns direkt till vänster när du kommer från handikapparkeringen. 


OBS! Tyvärr kan inte alla hyllor nås från rullstol. Vi rekommenderar en "bokhämtare" eller att du kontaktar oss så hjälper vi dig.


Både till bokbalkongerna (ca 10 trappsteg)och galleriet (fyra trappsteg) är det svårt att ta sig om man är beroende av rollator.  Klicka på den lilla fyrkanten [  ] nere till höger för att visa skriften i helskärmsläge

Klicka här för att ladda ner texten som PDF


Om du läser texten och tycker om den swisha gärna ett bidrag till

123 267 12 04 och märk bidraget med "Berättelsen om Bokloppis"


Om oss som driver Bergslagens Bokloppis

För att lämna böcker kontakta Örjan via mail orjfre55@gmail.com (alt. ring 0587-62025)  

eller Barry via 076-805 24 03


Betalning med kontakter, kort och Swish.


OBS att Bokloppis har stängt vintertid. Besök startsidan för uppdaterad information. 


Bokloppisen drivs sedan 2003 av:


SHOIF

Själva hyttområdet i Södra Hyttan ägs av SHOIF - Södra HyttOmrådets Ideella Förening. Föreningen bildades för att bevara och underhålla i området.

Vi driver i Södra Hyttan förutom Bergslagens Bokloppis, festplatsen HyttDreva,Södra Hyttans Ullcenter, Galleri Södra Hyttan och Transformatorn - vårt "bergslags-SPA". Vi använder intäkterna för att rusta och utveckla och underhålla i området. Vi jobbar även med att skapa Bergslagens Visitor Center som en del av nätverket Rewilding Europe. Vi restaurerar Lankälven för att återförvilda den till ett naturvatten. Vi inventerar och skapar bra förutsättningar för fladdermöss.

Kontakt: Örjan Fredriksson

(ordförande 0587-620 25)


BREDSJÖ KULTURKOOPERATIV

Bredsjö är en grannby till Södra Hyttan och Hjulsjö. Där driver vi vårt kooperativ som vill främja och skapa förutsättningar för människors konstnärliga och pedagogiska arbete inom teatern och dess närliggande konstformer. Vi håller till i Bredsjö Stationshus, vår oas, en plats för möten och samtal med människor från jordens alla hörn.

Kontakt: Affe Wikström 070-238 12 60 


På Bergslagens Bokloppis...


...förädlar man böcker - BOKstavligen.

Kärt barn har många namn och tidigare års besökare har kallat Bergslagens Bokloppis för "Det stora bokberget", "Bokhyttan" och "Sveriges största bokloppis". Det sista är nog förvisso sant men Bergslagen Bokloppis klingar bättre. För här handlar det om två mycket lokala föreningar där arbetet görs ideellt. Här skapades under de första tio åren gigantiska skulpturer av böcker olika år med olika teman. Allt ljussattes och ramades in av ljudmiljöer. Vissa skulpturer fick bli permanenta.


Bokfigur skådar bokfåglar 2005


2003 - Bokstaden - BO(k)vision03


2004 - Järn


2005 - Natur(ligt)


2006 - Fruktbarhet


2007 - Frihet


2008 - Bokhyttan


2009-2011 - Grufan


2012 Utställning om de första tio åren2013 Tog bokloppisen i Södra Hyttan ett steg mot en ny tid där andra evenmang smyger sig in och installationerna smög sig ut i landskapet. Två dansskulpturer av skrot som ska ingå i Bergslagsdansen 2014 skapades. Ett dass i form av Sleipner byggdes av konstnärer från Milano under ledning av Duilio Forte.


2014 Södra Hyttans konsthall invigs. Föreställningen Bergslagsdansen uppförs.


2015 HyttDrevasymbolerna svävar över bokormen. Arrangemanget HyttDreva genomförs 7-9 augusti.


2016 Fick Café Lankälven en ny inredning gjord av böcker och en konditordisk för våra bakverk. Temat i galleriet var "SKOG".


2017 Reste vi Jurtan och skapade en plats för barnen där de kan ligga och läsa och mysa. Temat i galleriet var "FARKOSTER"


2018 En utställning i "Gruvan" handlade om skrivande. 


2019 Temat var vatten. Bokormen blev ett sjöodjur. 


2020 var temat TECKEN. 


2021 byggde vi en berättarbox av böcker. Här kan du spela in din egen podd. Detta år var temat MELLANRUM.


2022 byggde i ut med en helt ny avdelning bl.a. för barn. Detta år var temat Under ytan och vi smygöppnade vårt Visitor Center med Lankälvskatedralen


2023 fyller vi 20 år och temat är ordet. Uppdaterad 2023-09-13 av Helena Backius