Berättarboxen


För tredje året var den öppen!


Tack för inspelningarna i boxen 2021 till 2023. De har bl.a. resulterat i en föreställning och ett poddavsnitt. 

Om varför har vi skapat en berättarbox

Vi tror att om människor pratar med varandra får vi en mer medkännande värld. Alla människor har en historia värd att berätta och de flesta människor älskar att bli lyssnade på.Om vad som finns i berättarboxen

Boxen är en liten "bokstuga" med ett rum inne på Bergslagens Bokloppis. I den finns


 • Ett bord och två stolar.
 • Två mikrofoner att fästa på huvudet.
 • En inspelningsapparat med start och stoppknapp (i boken!). 
 • En box med frågor att ta hjälp av i intervjun/samtalet.
 • Lappar och pennor.
 • Instruktioner. 
 • Handsprit.

Två sätt att använda berättarboxen på Bokloppis

 1. Dela med andra: För er som vi dela med er av era berättelser. Det finns en inspelningsfunktion. Instruktioner på plats eller via denna film. Klicka här! Om du vill ha din egen inspelning så bokstaverar du din mailadress i början på inspelningen. Så skickar vi den. 
 2. Samtala utan att dela: Naturligtvis kan ni använda rummet och frågorna för ett samtal ”här och nu” utan att spela in.  

Om intervjun/samtalet

Du kan välja att intervjua/samtala med din mamma, pappa, bror, syster, släkting, vän, käresta eller någon annan. Eller dig själv i en monolog kanske? 

I rummet finns en låda med frågor som kan vara till hjälp för att komma igång. Med dessa kan du få hjälp med att ställa de stora frågorna i livet som kanske gör att du kommer på helt egna frågor. Det finns papper och pennor för egna frågor och anteckningar. Du kan fästa frågor på väggarna för att inspirera andra. 

Ni kan välja att spela in och därmed dela er berättelse med andra eller bara samtala "här och nu". 


Om tekniken

Vi har försökt att göra det så enkelt som möjligt att spela in. År 2023 har vi ny teknik installerad som vi hoppas gör det ännu enklare. Kom och prova! 

Vad händer med inspelningarna?

Vi tänker oss följande:

 • Vissa av intervjuerna kommer oklippta eller något redigerade att publiceras i Bergslagens berättarpodd (arbetsnamn). Länk kommer finnas på denna sida.
 • Vissa berättelser kanske kommer att inspirera till scenkonst, noveller, dikter eller något annat som för berättelsen vidare. Då kommer innehållet att vara delvis förändrat och därmed anonymiseras, t.ex. så att namn och platser byts ut.
 • Vi undersöker just nu också möjligheterna att lagra berättelserna oredigerade i något arkiv för framtiden.

En portabel berättarbox  att låna i vinter. 

Det är tänkt att Berättarboxen ska finnas även när Bokloppis har stängt för säsongen.Vi vill bygga en portabel box att låna och ta med hem. Då kan berättelser spelas in hemma i köket. Ni väljer då om ni lägger berättelserna på ett alldeles eget privat minneskort att ha bara för er själva eller om ni delar med er till andra. Hör gärna av er till oss om intresse finns.


Mer info: Gunilla Josefsson 070-633 39 58Uppdaterad av Helena Backius 2023-08-17